Teraz czytane
GRZYBEK DO ROSOŁU

GRZYBEK DO ROSOŁU

2 żółtka, 1/2 łyżki masła, szczyptę soli, oraz 2 dk. ugotowanych i drobno posiekanych grzybków utrzeć starannie w glinianej miseczce.

Dodać pianę z dwóch białek, łyżkę mąki i lekko wymieszać.

Rozpuścić na patelni łyż­kę świeżego masła, mieszaninę wlać na masło i smażyć na wolnym ogniu, żeby się masa nie zarumieniła.

Potem wsunąć na 20 minut do piecyka i gdy ciasto w środku jest już upieczone, pokrajać je w kostkę i na powrót wsunąć do pieca, aby wyschło. Następnie wrzucić do wazy z rosołem.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 12

Grzybek do rosołu – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry