GĘŚ PIECZONA
Tłustą gęś (najlepsza jest, jeśli ma nie więcej, niż rok), dokładnie oskubać, opalić nad maszynką spirytusową lub gazową, poodcinać skrzydła i szyjkę z gardzielą, wypaproszyć i odciąć nóżki (na podróbkach ugotować jakąś zupę lub ewentualnie przyrządzić potrawkę) i dobrze wymyć.
Następnie natrzeć ją solą a wewnątrz majerankiem i pozostawić w chłodzie na 2 godziny.
Następnie nadziać drobnemi jabłuszkami (jabłek nie należy obierać) i gęś zaszyć.
Położyć na brytfannie 3 łyżki masła, na masło gęś i wsunąć do pieca. W czasie pieczenia należy gęś polewać sosem, który z siebie puści.
Po 2—3 godzinach pieczenia, gdy już jest miękka, wyjąć z niej jabłka, pokrajać gęś i złożyć na półmisku, obłożyć ją wyjętemi jabłkami i polać sosem, w którym się piekła.
Resztę sosu podać w sosierce. Oddzielnie podać smażone kartofle i sałatkę z czerwonej kapusty.
Gęś pieczona – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.