COMBER BARANI
Comber barani może z powodzeniem ze względu na swój smak zastąpić comber sarni. Najlepszy jest comber barani z większego barana, to też przy kupnie należy na to zwracać uwagę.
2 kg. combru baraniego oczyścić z tłuszczu i żył, natrzeć czosnkiem, świeżą oliwą oraz jałowcem. Następnie obłożyć 1 cebulą pokrajaną w plastry, zalać sokiem z 2 cytryn i pozostawić na całą noc.
Na godzinę przed obiadem, comber wytrzeć czystą ściereczką, naszpikować słoniną, posolić, włożyć do rondla, dodać 2—3 łyżki masła i wstawić do gorącego pieca.
Gdy się zrumieni, dodać 1 pokrajaną w plastry cebulę, 1 listek bobkowy, 3 ziarnka pieprzu i angielskiego ziela oraz 2 łyżki sosu, w którym się comber marynował i piec około godziny na wolnym ogniu.
Gdy upieczony, podsypać go mąką, zasmażyć, poczem wlać szklankę śmietany i podusić na ogniu.
Następnie pokrajać comber na cienkie plastry, które polać przecedzonym sosem i obłożyć przysmażonemi knedlami kartoflanemi, włoskim makaronem oraz buraczkami.
Comber barani – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.