Teraz czytane
SCHAB PIECZONY

SCHAB PIECZONY

Schabu zazwyczaj trzeba do pieczenia wziąć więcej, aby był pulchny i żeby się w piecu nie wysuszył. 1 1/2 kg. schabu środkowego, niezbyt tłustego, na pół godziny przed pieczeniem natrzeć mocno solą nie zdejmując tłuszczu. Przed pieczeniem obsypać go obficie kminkiem.

Następnie wrzucić na gorący smalec, lub masło, wsunąć do pieca i piec na wolnym ogniu.

Co parę minut podlewać schab sosem, który z siebie puści. Uważać żeby się zrumienił, a nie wysuszył.

Gdy schab już gotowy, pokrajać go na plastry, ułożyć na półmisku i podawać z tłuczonemi kartoflami i kapustą, białą lub czerwoną.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Schab na zimno, pokrajany w cienkie plastry, jest doskonałą potrawą na kolację. Podaje się do niego zimowe sałatki.

Schab pieczony – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry