ZRAZY NELSOŃSKIE
Wykroić zrazy wielkości dłoni z 1 kg. pierwszej krzyżowej lub zrazowej, później je zbić dokładnie, posolić, popieprzyć i obrumienić na gorącem maśle.
Do niskiego rondla włożyć warstwę surowych kartofli pokrajanych w plastry, następnie nałożyć warstwę pokrajanej w plastry cebuli i ugotowanych uprzednio suszonych grzybków, które należy pokrajać w paseczki.
Na taką warstwę kartofli, cebuli i grzybków położyć warstwę zrazów, przykryć je znowu kartoflami, cebulą i grzybkami, podłożyć ze 3—4 łyżki masła i dusić pod pokrywą na wolnym ogniu około pół godziny.
Gdy zrazy i kartofle są już miękkie należy wlać 1/2 szklanki śmietany, podusić jeszcze kilka minut i wydać zrazy na stół.
Zrazy nelsońskie – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.