POTRAWKA Z KURCZĄT
2 kurczaki oskubać na sucho i wypaproszyć, opalić resztki pierza, pokrajać na ćwiartki i włożyć do niskiego szerokiego rondla.
Na spód kładzie się 3 łyżki masła, pokrajaną drobno 1 pietruszkę, 1 marchew, 2 pokrajane drobno grzybki i szczyptę soli.
Na wierzch kładzie się jeszcze trochę rozmaitej włoszczyzny i stawia się przykryty rondel na gorącej blasze.
Gdy kurczęta duszą się już 1/2 godziny i puszczą z siebie sos, należy rondlem potrząsnąć kilka razy i potem dusić tak długo, żeby sos wypłynął na wierzch.
Na 15 minut przed wydaniem wsypać do potrawki drobno posiekanego koperku lub pietruszki.
Następnie kurczęta układa się na półmisku i przykrywa się je jarzynkami, w których się dusiły.
Potrawka z kurcząt – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.