Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

ZUPA KALAFIOROWA

Ugotować rosół na mięsie lub smak na samej włoszczyźnie, obrać dwa średnie kalafiory, wrzucić do oddzielnego garnka z osoloną wodą i obgotować. Następnie odlać wodę i kalafiory wrzucić do przecedzonego roso­łu, czy smaku. Gdy są już zupełnie miękkie, przetrzeć je przez durszlak, rozprowadzić rosołem, zaprawić śmietaną z odrobiną mąki i raz zagotować. Zamiast śmietany można również zupę kalafiorową zaprawiać żół­tkami. Do zupy kalafiorowej podaje się grzanki z bułki.

Zupa kalafiorowa – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *