Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

OGON WOŁOWY

1 1/2 kg. wołowego ogona dokładnie umyć, pokrajać na kilkocentymetrowe kawałki, posolić i udusić w rondlu z 2 łyżkami masła oraz z 20 dk. rozmaitej włoszczyzny i z 1 cebulą.

Polewać smakiem grzybowym, a gdy ogon jest miękki odlać sos, zdjąć z niego tłuszcz, dokładnie przecedzić, wlać sok z pół cytryny lub pół szklanki wina, kopru usiekanego, zagotować i polać tym sosem kawałki ogona uło­żone na półmisku.

Do ogona podaje się kluski francuskie, kładzione, lub knedelki kartoflane.

Ogon wołowy – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *