Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

KOTLECIKI Z MÓZGU

Po obgotowaniu mózgu w posolonej wodzie z sokiem cytryny, wystudzić go skropiwszy jeszcze sokiem z pół cytryny.

Następnie posiekać go, uformować kotlety dodając do środka usiekany drobno świeży koperek, maczać kotlety w mące, rozbitem jajku i tartej bułeczce i smażyć na maśle lub smalcu.

Smażyć je należy na wolnym ogniu, na kolor dość jasny.

Po usmażeniu wyłożyć na półmisek, położyć na każdym kotlecie plasterek cytryny i obło­żyć ryżem lub kartoflami pure.

Oddzielnie podać: ćwikłę, sałatkę z czerwonej kapusty, grzybki marynowane lub sos musztardowy (zob. Sosy).

Kotleciki z mózgu – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *