Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Frytki nie z ziemniaków: 5 przepisów

Wszyscy uwielbiamy frytki ziemniaczane, lecz to nie jedyne oblicze popularnej przekąski. Frytki nie z ziemniaków, ale innych warzyw korzeniowych czy awokado bądź cukinii to ciekawa  i często zdrowsza alternatywa dla fast foodowego klasyka. Przedstawiamy 5 przepisów na frytki, które podbiją wasze podniebienia.

Na początek kilka rad, które pomogą przyrządzić pyszne frytki nie z ziemniaków. Po pierwsze, warzywa powinny być krojone na stosunkowo cienkie kawałki, dzięki czemu lepiej i szybciej się upieką. Zawsze układaj je na natłuszczonym papierze do pieczenia, jednowarstwowo, pozostawiając przestrzeń między nimi. Frytki nie mogą być ściśnięte ani ułożone w warstwach, ponieważ wtedy sparzą się zamiast upiec.

Pietruszkowe

frytki z pietruszki

Przygotuj:

– kilka dużych korzeni pietruszki

– curry

– sól morską

– oliwę z oliwek

Korzenie pietruszki obierz i pokrój w słupki w kształcie frytek – nie powinny być zbyt grube. Do naczynia z warzywami wlej nieco oliwy i pokryj nią słupki. Gotowe kawałki pietruszki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obsyp solą oraz curry. Frytki piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 40 minut, w międzyczasie przewracając frytki, żeby upiekły się równomiernie.

Marchewkowe 

frytki z marchewki

Przygotuj:

– kilka marchewek

– oliwę z oliwek

– sól i pieprz do smaku

Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Marchewki obierz ze skórki i pokrój w słupki przypominające frytki. Marchewki polej oliwą, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oprósz przyprawami. Piecz przez 10 minut, przewróć i pozostaw w piekarniku na kolejne 10 minut aż staną się chrupiące i złociste.

Dyniowe

frytki dyniowe

Przygotuj:

– jedną małą dynię hokkaido

– oliwę z oliwek

– słodką paprykę

– chilli

– nasiona kuminu

– sól

Zacznij od rozgrzania piekarnika do 220 stopni. Dynię obierz, przetnij, wydrąż i pokrój w cienkie (około 7-8 mm), długie plastry. Wrzuć je do miski razem z dwoma łyżkami oliwy i dodaj płaską łyżeczkę słodkiej papryki, ćwierć łyżeczki chilli, pół łyżeczki nasioj kuminu i sporą szczyptę soli. Wymieszaj cząstki dyni w przyprawach i tłuszczu tak, żeby pokrył je w jak największym stopniu.

Kawałki dyni ułóż obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, który wcześniej został natłuszczony oliwą. Piecz przez około 30 minut.

Cukiniowe 

frytki-z-cukinii-kolaz

Przygotuj:

– 4 cukinie ze skórką

– dwa roztrzepane jaja

– szklankę bułki tartej (kupnej lub domowej)

– 1/4 szklanki parmezanu lub grana padano

– łyżkę mielonego pieprzu kolorowego

– pół łyżeczki oregano

pół łyżeczki soli

– Pieprz

Bułkę, ser i przyprawy połącz w dużej misie – będzie panierką dla frytek. Cukinię w skórce pokrój w słupki widoczne poniżej. Każdą cząstkę zamocz w roztrzepanym jajku, a następnie obtocz w bułce z przyprawami. Opanierowane kawałki cukinii ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 20 minut. Po upływie połowy czasu przewróć frytki na drugą stronę, żeby równomiernie się upiekły.

Z awokado

frytki z awokado

Przygotuj:

– 2 dojrzałe awokado, bez pestek i obrane ze skóry

– 1,5 szklanki bułki tartej (kupnej lub domowej)

– 1/3 szklanki musztardy dijon

– sól i pieprzy do smaku

Piekarnik rozgrzej do około 200 stopni. Awokado pokrój w paski, a w misie połącz bułkę tartą z pieprzem i solą, a do osobnego naczynia wyłóż musztardę. Kawałki awokado najpierw maczaj w musztardzie, a następnie obtaczaj w bułce i kładź na blachę wyłożoną lekko natłuszczonym papierem do pieczenia. Piecz przez około 15 minut, aż kawałki się zezłocą.

Powiązane wpisy

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *