ZUPA JARZYNOWA POSTNA
przez Redakcja ABC Gotowanie
15 lutego 2014
Ugotować smak na włoszczyźnie, oddzielnie ugotować sporo rozmaitych jarzyn: marchwi, pietruszki, kalarepki, selera i pora, pokrajać jarzyny w paseczki, kalafiory podzielić na małe kawałeczki i wszystkie te jarzyny dusić w rondelku z łyżką masła, podlewając potroszka smakiem z włoszczyzny. Jarzyny powinny się zrumienić.
Na godzinę przed podaniem na stół smak przecedzić, wrzucić jarzynki, oraz kilka główek sparzonej brukselki, pokrajanej na kawałki. Gotować tak długo wszystko razem, aż brukselka będzie miękka.
Gdy zupa jest gotowa, zaprawić ją łyżką masła z odrobiną mąki i wydać.
Zupa jarzynowa postna – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.
Zobacz również