ZUPA JARZYNOWA POSTNA

ZUPA JARZYNOWA POSTNA 1

Ugotować smak na włoszczyźnie, oddzielnie ugotować sporo rozmaitych jarzyn: marchwi, pietruszki, kalarepki, selera i pora, pokrajać jarzyny w paseczki, kalafiory podzielić na małe kawałeczki i wszystkie te jarzyny dusić w rondelku z łyżką masła, podlewając potroszka smakiem z włoszczyzny. Jarzyny powinny się zrumienić.

Na godzinę przed podaniem na stół smak przecedzić, wrzucić jarzynki, oraz kilka główek sparzonej brukselki, pokrajanej na kawałki. Gotować tak długo wszystko razem, aż brukselka będzie miękka.

Gdy zupa jest gotowa, zaprawić ją łyżką masła z odrobiną mąki i wydać.

Zupa jarzynowa postna – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz również
Pyszny żurek na Wielkanoc - Tradycyjna potrawa Wielkanocna

GRZYBEK ZWYCZAJNY przepis

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry