Teraz czytane
SZCZUPAK FASZEROWANY

SZCZUPAK FASZEROWANY

3/4 kg. szczupaka przyrządza się w podobny sposób jak karpia po żydowsku z tą różnicą, że zamiast gotować piecze go się na wolnym ogniu przez godzinę.

Pod koniec pieczenia polewa się szczupaka sokiem z cytryny z odrobiną cukru, oraz szklanką kwaśnej śmietany.

Należy go ostrożnie wyjmować na półmisek i ładnie ułożonego polać sosem, w którym się piekł.

Oddzielnie podać kluseczki krajane, albo włoski makaron.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Szczupak faszerowany – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry