STRUDEL CZEKOLADOWY
przez Redakcja ABC Gotowanie
23 lutego 2014
7 dkg. masła uciera się z 3-ma łyżkami cukru na piankę, potem dodaje się po jednemu 5 żółtek, 4 tabliczki rozgrzanej czekolady i trochę sproszkowanej wanilji.
Gdy masa dobrze utarta, dodaje się do niej tęgo ubitą pianę wraz z 10 dkg. drobno usiekanych migdałków lub orzechów włoskich i miesza się lekko.
Następnie rozsmarowuje się masę na skropione masłem ciasto strudlowe, zwija się w rulon i po wierzchu skrapia strudel rozpuszczonem masłem.
Po upieczeniu (30 minut w piecu) pudruje się mączką cukrową, zmieszaną z wanilją i drobno usiekanemi migdałkami.
Zobacz również
Strudel czekoladowy – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.