CIASTO NA PIEROŻKI DROŻDŻOWE
przez Redakcja ABC Gotowanie
23 lutego 2014
2 łyżki masła utrzeć na pianę, wbijać kolejno 7 żółtek, domieszać szklankę kwaśnej śmietany, 3 dkg. drożdży, rozpuszczonych z odrobiną cukru w mleku, 2 łyżki cukru, skórki cytrynowej i 30 dkg. mąki.
Gdyby ciasto było za wolne można jeszcze trochę mąki dosypać.
Gdy dobrze wymieszane, dodać pianę z 7 białek, delikatnie ciasto z pianą wyrobić i postawić go w ciepłem miejscu, w pobliżu pieca, by podrosło.
Gdy ciasto podrośnie wykrawa się z niego duże kwadraty lub prostokąty, smaruje nadzieniem, zwija w podłużne rożki i kładzie na wysmarowaną masłem blachę.
Zobacz również
Piecze się w ciepłym piecu aż ładnie się zrumienią.
Ciasto na pierożki drożdżowe – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.