PULPETY Z ŁOJU
przez Redakcja ABC Gotowanie
22 lutego 2014
15 dk. łoju wołowego, oczyścić z żyłek, przepuścić przez maszynkę, dodać 2 jajka, 2 łyżki bułki tartej, łyżkę pszennej mąki i wszystko to dokładnie utrzeć.
Przy końcu posolić, dodać szczyptę pieprzu, jeszcze raz starannie wymieszać i wyrabiać kuleczki dowolnej wielkości, które następnie obsypać mąką lub bułką tartą i gotować na rosole lub wodzie, a nawet na każdej innej, rzadkiej, zupie.
Przekładając do wazy, najprzód przelać do niej rosół, a potem dopiero wrzucić pulpety.
Latem można do pulpetów dodać troszkę siekanego drobno koperku, lub zielonej pietruszki.
Zobacz również
Pulpety z łoju – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.
Tagi
Super dodatek do rosołu zamiast makaronu.