Teraz czytane
PULPETY Z ŁOJU

PULPETY Z ŁOJU

15 dk. łoju wołowego, oczyścić z żyłek, przepuścić przez maszynkę, dodać 2 jajka, 2 łyżki bułki tartej, łyż­kę pszennej mąki i wszystko to dokładnie utrzeć.

Przy końcu posolić, dodać szczyptę pieprzu, jeszcze raz starannie wymieszać i wyrabiać kuleczki dowolnej wielkości, które następnie obsypać mąką lub bułką tartą i gotować na rosole lub wodzie, a nawet na każdej innej, rzadkiej, zupie.

Przekładając do wazy, najprzód przelać do niej rosół, a potem dopiero wrzucić pulpety.

Latem moż­na do pulpetów dodać troszkę siekanego drobno koperku, lub zielonej pietruszki.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Pulpety z łoju – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

View Comment (1)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry