Teraz czytane
PULPETY CIELĘCE

PULPETY CIELĘCE

Pozostałą z poprzedniego dnia pieczeń cielęcą sieka się drobno, musi jej być mniej więcej około 25 dk., dodaje się łyżkę masła, 2 łyżki śmietany, 2 jajka, szczyptę soli i pieprzu, 1 łyżkę tartej bułki, poczem miesza się to wszystko tak, aby masa była gęsta.

Z masy tej należy robić kuleczki wielkości włoskiego orzecha, otoczyć je w bułce tartej i ugotować jak kluski na rosole lub na wodzie.

Można również takie pulpety obsma­żać na maśle.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Pulpety cielęce – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry