Blender w kuchni: 6 przepisów, które Cię zaskoczą [INFOGRAFIKA]
Mówisz: blender, myślisz: koktajl, a to tylko jedna z plejady możliwości, które daje to niepozorne urządzenie. Z jego pomocą ugotujesz kremową zupę, ulubiony sos lub dip, ale też ciasto, majonez lub…kawę! Przedstawiamy 6 przepisów na blenderowe pyszności, które zapadną w pamięć dzięki naszej infografice.
Bita śmietana
Przygotuj:
szklankę mocno schłodzonej śmietanki 30%
1 łyżkę cukru pudru
Opcjonalnie: pół łyżeczki esencji waniliowej
Składniki włóż do kielicha blendera. Nastaw niskie obroty i miskuj nieprzerwanie przez 15-20 sekund, wyłącz, przesuń składniki bliżej ostrzy i miksuj przezkolejne 5-10 sekund na wysokich obrotach.
Opcjonalnie:
Majonez
Potrzebujesz:
1 jajo prosto z lodówki
200 ml oleju
2 łyżki octu
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczkę musztardy
Składniki wrzuć do kielicha blendera w następującej kolejności: jajo, olej, ocet, sół, musztarda. Ustaw blender na najwyższe obroty i miksuj bez przerwy przez 10 sekund. Gdy Mikstura zacznie zamieniać się w emulsję, zmniejsz obroty i miksuj do chwili, gdy stanie się miękki i gładki.
Omlet
Przygotuj:
2 jaja
2 łyżki mleka
Sól do smaku
Masło lub olej do smażenia
Opcjonalnie: ulubione dodatki: cebulę, szynkę, ser
Wszystkie składniki poza tłuszczem wrzuć do kielicha blendera i zmiksuj na gładką masę. Na patelni podgrzej tłuszcz, a gdy będzie gorący, wylej na niego jajeczną miksturę. Gdy góra omleta się zetnie, złóż go w pół i przełóż na talerz.
Muffiny
Przygotuj:
1 średniego, dojrzałego banana
1 duże jajo
8 łyżek masła orzechowego
3 łyżki miodu
8 łyżek groszków czekoladowych
1/4 łyżeczki sody
1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii
szczyptę soli
Wszystkie składniki poza groszkami wrzuć do kielicha blendera i zmiksuj na jednolitą masę. Do gotowej mikstury dodaj groszki, wymieszaj i przełoż ją do papilotek i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10-15 minut. Przestudzone jedz ze smakiem 😉
Naleśniki
Przygotuj:
1 szklankę tłustego mleka
0,5 szklanki wody gazowanej
200 g (niecałą szklankę) mąki pszennej
1 jajko
szczyptę soli
olej do smażenia
Opcjonalnie: cukier zwykły lub waniliowy, jeśli naleśniki mają być słodkie.
Wszystkie składniki (poza olejem) wrzuć do kielicha blendera i miksuj do chwili, gdy mikstura będzie gładka i gęsta. Następnie odstaw je na bok na pół godziny, a później smaż naleśniki na oleju na patelni zwykłej lub przeznaczonej do naleśników. Jeśli korzystasz z teflonowego naczynia, możesz zrezygnować ze smażenia na oleju, ale wtedy dobrze jest wlać jegołyżkę do ciasta podczas miksowania.
Kawa
Ziarna ulubionej kawy wsyp do blendera i zmiel do pożądanej sypkości – drobno lub nieco grubiej. Dzięki temu trikowi nie potrzebujesz osobnego młynka do kawy.
Smacznego!
ZMYWARKA: bosch sms46mi04e |
OCZYSZCZACZ POWIETRZA: electrolux eap450