Teraz czytane
5 pysznych pomysłów na dania z fasoli

5 pysznych pomysłów na dania z fasoli

pomysły na dania z fasoli

Fasola nie musi być jedynie dodatkiem do obiadu. Może stać się głównym produktem, z którego wykonamy danie lub podstawą do stworzenia ciasta. Przekonaj się sama, jakie interesujące w smaku i niebanalne potrawy wychodzą z fasoli.

Zupa fasolowa – przepis

czerwona zupa z fasoli, z ziemniakami, marchewką, z natką pietruszki znajdująca się srebrnej misce

Fasola może stać się głównym składnikiem dania, jeśli użyjemy jej jako produktu do przygotowania zupy. A jeśli w dodatku będzie to zupa fasolowa na wędzonce, która jest gęsta i sycąca, zapewnimy sobie pożywne danie na chłodniejsze dni, które z powodzeniem zastąpi mięsne danie główne. Sprawdź pyszny i prosty przepis na zupę fasolową.

Ciasto z czerwonej fasoli

Ciasto z fasoli

Chcesz wzbogacić ciasto o dodatkowe wartości odżywcze lub przemycić swoim dzieciom cenne składniki zawarte w fasoli? Wykonaj fasolowe brownie. Do jego upieczenia potrzebujesz:

  • 2 puszek czerwonej fasoli
  • 4 jajek
  • 2 bananów
  • 10 daktyli
  • 5 łyżek kakao
  • 1 łyżki miodu
  • 4 łyżek syropu klonowego
  • 10 suszonych śliwek
  • 3 łyżek oleju kokosowego
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie „mokre” składniki należy ze sobą zblendować. Do garnka wrzucamy więc odsączoną na sitku fasolę, syrop klonowy, daktyle pozbawione pestek, miód, jajka, olej kokosowy. Ucieramy je na gładką masę, a później dorzucamy pokrojone na kawałki banany, wsypujemy też kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy dalej. Na samym końcu dorzucamy pokrojone na kawałki suszone śliwki i mieszamy je z resztą składników przy pomocy łyżki. Wylewamy masę do foremki keksowej i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 170-175 stopni C. Jeśli ciasto po upieczeniu wydaje nam się mało słodkie, możemy polać je roztopioną czekoladą.

Sałatki z fasolą

Odrobina meksykańskiej nuty w sałatce nie zaszkodzi. A meksykańskie smaki uzyskamy wówczas, gdy dodamy do sałatki kukurydzę oraz czerwoną fasolę. Jakie składniki powinnaś mieć pod ręką, jeśli chcesz zrobić sałatkę z czerwoną fasolą? Przede wszystkim:

  • puszkę czerwonej fasoli
  • 150 g kukurydzy z puszki (po odsączeniu)
  • 5 krążków ananasa z puszki
  • 150 sera żółtego
  • 1 niewielką czerwoną paprykę
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • małą cebulę
  • trochę świeżej kolendry (ale można pominąć)
  • sól, pieprz, kminek i odrobina chili

Fasolę i kukurydzę odsączamy na sitku i wrzucamy do miski. Kroimy na kosteczkę paprykę i ser żółty, a ananasa w niewielkie trójkąty. Cebulę siekamy na drobno i dorzucamy do pozostałych składników. Następnie w osobnej miseczce mieszamy ze sobą majonez i jogurt, dodajemy po 1/3 łyżeczki: soli, pieprzu, kminku i chili. Wylewamy to na składniki sałatki i mieszamy dokładnie, aby oblepiły każdy kawałek. Później posypujemy wierzch sałatki świeżą, pokrojoną kolendrą.

Kotleciki z fasoli

Kotlet z fasoli znajdujący się w środku bułki pszennej, przekładanej serem, sałatą, pomidorem. Wokół burgera rozsypane są frytki

Kotlety wykonane z fasoli to idealny dodatek do burgera. Zamiast obciążającego i ciężkostrawnego kotleta wołowego, możemy w ulubioną maślaną bułkę wsadzić mniej kaloryczny białkowy dodatek. Dzięki temu poczujemy się lżejsi, a zjedzone danie nie obciąży tak bardzo naszego układu trawiennego.

Zobacz również
Jak stworzyć niesamowity tort leśny mech? 14

Jak wykonać kotleciki z fasoli? Należy przygotować najpierw takie składniki jak:

  • 2 puszki czerwonej fasoli,
  • Ugotowaną kaszę jaglaną (przed ugotowaniem -1/2 szklanki)
  • ½ szklanki namoczonych wcześniej ziaren słonecznika
  • 1 jajko
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • Przyprawy: kmin rzymski, wędzona papryka, chili, czarnuszka (wszystko po pół łyżeczki)
  • 2 łyżki sosu sojowego

Na samym początku należy ugotować kaszę jaglaną. Bierzemy więc pół szklanki suchej kaszy, przelewamy ją zimną wodą na sitku, następnie wrzucamy do małego rondelka i prażymy chwilę na sucho, następnie zalewamy półtorej szklanki gorącej wody, dodajemy około pół łyżeczki soli, odrobinę kurkumy i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Następnie wylewamy kaszę na sitko i studzimy. Później blendujemy odsączoną na sitku fasolę, jajko, odsączone z wody ziarna słonecznika, skrojoną na drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i sos sojowy. Dodajemy następnie do tego kaszę jaglaną, mieszamy łyżką i formujemy małe kotleciki, które możemy albo usmażyć na patelni lub też upiec w piekarniku.

Fasolka po bretońsku – przepis

Fasolka po bretońsku to ulubione danie wszystkich dzieci. Zanurzona w pomidorowym sosie, lekko słodkawa, doskonale smakuje z pajdą świeżego chleba. Sprawdź pyszny przepis na fasolkę po bretońsku, gdzie skomponowana jest ona z dodatkiem pysznej kiełbasy i aromatycznych przypraw.

Jakie przyprawy do fasoli?

Aby fasola była lżej strawna, warto pamiętać o odpowiednim jej przygotowaniu. Kilka godzin przed jej ugotowaniem trzeba więc namoczyć strączki w zimnej wodzie, a potem tę wodę wylać. Dopiero wtedy można zacząć gotować strączki, pamiętając, że o łatwiejszym trawieniu fasoli decydują też umiejętnie dobrane do nich przyprawy.

Jedną z takich przypraw jest kmin rzymski, który wzmacnia trawienie i przeciwdziała gazom. Również kolendra zapobiega wzdęciom, a przy tym jej orzeźwiający smak doskonale komponuje się z fasolą. Koper włoski to też niezastąpiony pomocnik przy trawieniu ciężkostrawnych strączków, a przy tym nadaje im wyrazisty smak. Gorczyca będzie również tą przyprawą, która dobrze skomponuje się z fasolą, a przy tym nada jej mocniejszego smaku.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry