Teraz czytane
Trzy proste i szybkie przepisy na obiad dla początkujących kucharzy

Trzy proste i szybkie przepisy na obiad dla początkujących kucharzy

Trzy proste i szybkie przepisy na obiad dla początkujących kucharzy 11

Gotowanie potrafi przysporzyć wiele problemów, zwłaszcza jeżeli stawiamy pierwsze kroki w naszej kulinarnej przygodzie. Nie musi ono być jednak trudne, długie i monotonne. Oto trzy przepisy, z którymi poradzi sobie każdy początkujący kucharz. Taki świeży, domowy posiłek będzie nie tylko smaczny, ale również zdrowy!

Makaron z pesto pietruszkowym

Do tego przepisu potrzebować będziemy:

  • nasz ulubiony makaron (osobiście polecam pełnoziarnisty makaron penne),
  • 1 szklanka oliwy z oliwek,
  • świeża natka pietruszki – 2 pęczki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • cytryna,
  • pierś z kurczaka.

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją producenta umieszczoną na opakowaniu makaronu. Do przygotowania pesto będziemy potrzebowali blendera, np. blendera Bosh. Jeżeli posiadamy blender kielichowy to umieszczamy w nim: szklankę oliwy, pietruszkę, czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystko dokładnie blendujemy. Potem należy spróbować i w razie konieczności doprawić pesto. Na patelni rozgrzewamy olej. Pierś z kurczaka kroimy w plasterki lub w małe kostki. Pierś smażymy na gorącym oleju. Dodajemy sól, pieprz i ewentualnie swoje ulubione przyprawy. Ugotowany makaron wraz z pesto mieszamy w garnku, który służył nam do gotowania makaronu. Wykładamy porcję na talerz, a na wierzch układamy usmażonego kurczaka. Jako dodatek możemy zastosować nasze ulubione orzeszki np. nerkowca lub pomidorki koktajlowe, które powinniśmy przeciąć na połówki. Doskonale sprawdzą się również pocięte na paski suszone pomidory w oliwie.

Placuszki szpinakowe

Do tego przepisu potrzebować będziemy:

  • około 100–150 g świeżego szpinaku (lub dwie duże garście),
  • 100 ml mleka,
  • 50 ml wody gazowanej,
  • 2 jajka,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Liście szpinaku myjemy i umieszczamy w kielichu blendera. Dodajemy mleko i jajka oraz wodę gazowaną. Woda gazowana sprawi, że placuszki będą posiadały lekką, puszystą konsystencję. Do uzyskania wody gazowanej ze zwykłej wody kranowej służą saturatory do wody gazowanej. Jest to rozwiązanie bardzo praktyczne, zwłaszcza dla osób, które nie lubią smaku niegazowanej wody. Całą zawartość kielicha blendujemy i przenosimy do miski. Dodajemy składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy. Jeżeli konsystencja wyjdzie nam zbyt gęsta, możemy dodać odrobinę więcej wody gazowanej. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i rozprowadzamy go równomiernie po powierzchni patelni. Placuszki smażymy z obu stron do zarumienienia. Po usmażeniu możemy przełożyć je na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym – tak, aby odcisnąć z nich nadmiar tłuszczu.

Zupa krem z pieczonych pomidorów

Do tego przepisu potrzebować będziemy:

Zobacz również
pomysły na dania z fasoli

  • 1 kg pomidorów (mogą być różne odmiany, dobrze jakby wśród z nich znalazły się pomidory malinowe),
  • 1–2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 300 ml bulionu,
  • suszona bazylia,
  • sól,
  • pieprz.

opcjonalnie:

  • grzanki

Sposób przygotowania:

Pomidory kroimy na połówki i wykładamy w naczyniu żaroodpornym. Jeżeli nasze pomidory posiadają grubą skórkę, to warto jest je wcześniej wyparzyć i obrać. Czosnek drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę i mieszamy z oliwą z oliwek. Taką mieszanką smarujemy pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory pieczemy przez godzinę w temperaturze 190 °C. W garnku umieszczamy bulion i dodajemy przefiltrowaną wodę. W tym celu można użyć dzbanków filtrujących lub np. butelki Brita. Pomidory przekładamy do bulionu i całość gotujemy przez 30 min. Następnie trochę studzimy zupę i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zupa krem najlepiej smakuje podawana z grzankami.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry