Teraz czytane
POLĘDWICA WIEPRZOWA

POLĘDWICA WIEPRZOWA

1 kg. wieprzowej polędwicy osolić, pozostawić na pół godziny, poczem wrzucić na gorący smalec i wstawić do pieca.

Gdy się obrumieni posypać kminkiem, ukrajać plasterki z 1 cebuli i polewając wodą piec na wolnym ogniu.

Po godzinie, gdy krucha polędwicę wyjąć, pokrajać na plastry, ułożyć na półmisku i polać sosem, w którym się piekła.

Należy uważać żeby nie była zbytnio wysuszona.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Do polędwicy wieprzowej można podawać kapustę, czerwoną kapustę lub buraczki.

Polędwica wieprzowa – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry