MOSTEK PROWANSALSKI
1 1/2 kg. białego mostku cielęcego sparzyć, osolić, włożyć do rondla na roztopione 3 łyżki masła, dodać 20 dk. rozmaitej włoszczyzny pokrajanej, zalać szklanką wody i dusić pod pokrywką ze 2 godziny.
Osobno przyrządzić następujący sos: 3 cebule obrać, pokrajać w plasterki, przesmażyć, aby się zrumieniły na 2 łyżkach masła, dosypać 1 łyżeczkę mąki, rozprowadzić 2 łyżkami sosu, w którym dusił się mostek, dodać 3 łyżki konserw pomidorowych lub też 4 uduszone na maśle i przetarte świeże pomidory, kilka pieczarek lub zwykłych świeżych grzybków ugotowanych i pokrajanych w paseczki i 1/2 szklanki białego wina.
Wszystko to dobrze wymieszać i zagotować, uduszoną cielęcinę wyłożyć na półmisek, pokrajać w plastry, oblać tym sosem i podać z tłuczonemi kartoflami, lub kładzionemi kluskami.
Mostek prowansalski – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.