CIELĘCE NÓŻKI PO TATARSKU
1 — 1 1/2 kg. nóżek cielęcych oczyścić, włożyć do garnka, zalać 2 szklankami wody, 1 szklanką wina, wkrajać 2 cebule, sporo włoszczyzny i wsypać szczyptę szafranu.
Gotować nóżki tak długo, aż będą miękkie, następnie wyjąć je, obrać mięso z kości, pokrajać w kawałki, a z rosołu, w którym się gotowały, zrobić sos następujący:
Ugotować na twardo 3 jajka, wyjąć z nich żółtka i utrzeć je z 2 łyżkami oliwy. Dodać kilka kaparów, dosypać łyżeczkę cukru (mączki), rozcieńczyć to wszystko przecedzonym rosołem, dokładnie wymieszać, posolić, wrzucić w sos mięso z pokrajanych nóżek i mieszając nieustannie raz zagotować.
Przed podaniem na stół wcisnąć do nóżek sok z 1/2 cytryny.
Cielęce nóżki po tatarsku – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.