Teraz czytane
CIELĘCINA W POTRAWCE

CIELĘCINA W POTRAWCE

1 kg. cielęciny (mostku, górki lub sznyclówki), umyć, natrzeć sokiem z cytryny, pozostawić na 20 minut, poczem pokrajać na kawałki, włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości z rozmaitą włoszczyzną.

Oddzielnie przesmażyć 2 łyżki masła z 1 łyżeczką mąki, rozprowadzić rosołem, w którym gotuje się cielęcina, wbić 2 żółtka, postawić na wolnym ogniu i ciągle mieszać, zaprawić odrobiną rakowego masła i sokiem z cytryny, sos ten wylać na salaterkę i włożyć doń ugotowaną cielęcinę, poczem podawać z ryżem lub tłuczonemi kartoflami.

Potrawkę cielęcą można robić również z sosem korniszonowym, ogórkowym lub cytrynowym (ob Sosy).

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Cielęcina w potrawce – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry