CIELĘCINA W POTRAWCE
przez Redakcja ABC Gotowanie
16 lutego 2014
1 kg. cielęciny (mostku, górki lub sznyclówki), umyć, natrzeć sokiem z cytryny, pozostawić na 20 minut, poczem pokrajać na kawałki, włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości z rozmaitą włoszczyzną.
Oddzielnie przesmażyć 2 łyżki masła z 1 łyżeczką mąki, rozprowadzić rosołem, w którym gotuje się cielęcina, wbić 2 żółtka, postawić na wolnym ogniu i ciągle mieszać, zaprawić odrobiną rakowego masła i sokiem z cytryny, sos ten wylać na salaterkę i włożyć doń ugotowaną cielęcinę, poczem podawać z ryżem lub tłuczonemi kartoflami.
Potrawkę cielęcą można robić również z sosem korniszonowym, ogórkowym lub cytrynowym (ob Sosy).
Zobacz również
Cielęcina w potrawce – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.