MOSTEK CIELĘCY SMAŻONY
przez Redakcja ABC Gotowanie
16 lutego 2014
1 1/2 kg. białego mostku cielęcego, umyć, sparzyć, włożyć do wody i raz zagotować, zdjąć szumowiny, wrzucić 15 dk. rozmaitej pokrajanej drobno włoszczyzny, posolić i gotować do miękkości.
Gdy mięso już miękkie, wyjąć je, ostudzić, pokrajać na plastry, ale w ten sposób, żeby w każdym plastrze pozostało jedno żeberko, umaczać każdy plaster w rozbitem jajku, otoczyć w tartej bułce i usmażyć na patelni na świeżem maśle, następnie ułożyć na półmisku i przybrać plasterkami cytryny.
Oddzielnie podać kompot z jabłek, lub agrestu.
Zobacz również
Mostek cielęcy smażony – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.