Teraz czytane
MOSTEK CIELĘCY SMAŻONY

MOSTEK CIELĘCY SMAŻONY

1 1/2 kg. białego mostku cielęcego, umyć, sparzyć, włożyć do wody i raz zagotować, zdjąć szumowiny, wrzucić 15 dk. rozmaitej pokrajanej drobno włoszczyzny, posolić i gotować do miękkości.

Gdy mięso już miękkie, wyjąć je, ostudzić, pokrajać na plastry, ale w ten sposób, żeby w każdym plastrze pozostało jedno żeberko, umaczać każdy plaster w rozbitem jajku, otoczyć w tartej bułce i usmażyć na patelni na świeżem maśle, następnie ułożyć na półmisku i przybrać plasterkami cytryny.

Oddzielnie podać kompot z jabłek, lub agrestu.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Mostek cielęcy smażony – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry