Teraz czytane
KAPUSTA DUSZONA

KAPUSTA DUSZONA

Ładną, białą kapustę poszatkować, sparzyć ukropem, odcedzić i pozostawić na chwilę, żeby dobrze z wody obciekła.

Podłożyć do garnka łyżkę tłuszczu, włożyć kapustę, podlać kilkoma łyżkami rosołu, posolić i dusić pod przykryciem.

Można w czasie duszenia włożyć kawałek boczku wieprzowego lub skórkę ze słoniny.

Gdy kapusta jest miękka, dodać przesmażoną, drobno usiekaną cebulę, odrobinę cukru do smaku, sok z cytryny zaprażkę i jeszcze chwilę podusić.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Przed wydaniem wsypać drobno usiekanego koperku lub pietruszki.

Kapusta duszona – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry