KACZKA PO NELSOŃSKU
przez Redakcja ABC Gotowanie
18 lutego 2014
Młodą kaczkę skruszałą pokrajać na ćwiartki, włożyć do rondla, dodać 2 łyżki świeżego masła, 4 świeże grzybki sparzone, 4 sparzone i pokrajane w cienkie plastry kartofle, 1 cebulę pokrajaną w plastry, wszystko to włożyć na dno rondla, na to położyć kaczkę otoczoną w mące, posypać ją majerankiem, wlać 4 łyżki rosołu i pod pokrywką dusić na ostrym ogniu 35 minut, od czasu do czasu rondlem potrząsając.
Kaczka taka bardzo prędko się dusi, a gdy już jest gotowa, należy ją wyjąć na półmisek i zalać sosem, w którym się dusiła.
Kaczka po nelsońsku – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.