KACZKA DUSZONA
przez Redakcja ABC Gotowanie
18 lutego 2014
Oczyszczoną skruszałą i oskubaną kaczkę osolić, włożyć w całości do dużego rondla, dodać 15 dk. pokrajanej drobno włoszczyzny i trochę korzeni, zalać wodą i gotować około 1 1/2 godziny.
Następnie oddzielnie 2 łyżki masła zrumienić z 1 łyżką mąki, rozcieńczyć 3 łyżkami rosołu, w którym się kaczka gotowała, wlać soku z 1 cytryny, 2 łyżeczki cukru i trochę karmelu (karmel dodaje się po to, żeby sos nabrał złotego koloru).
Przecedzić sos dokładnie, wrzucić kilka pokrajanych marynowanych korniszonów i rydzów, raz zagotować, kaczkę wyjąć z rosołu, pokrajać, położyć na półmisku i zalać sosem.
W miejsce marynat, można dodać do sosu 3 dk. rodzynków.
Zobacz również
Kaczka duszona – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.
Tagi