Teraz czytane
WĘDZONA POLĘDWICA WIEPRZOWA

WĘDZONA POLĘDWICA WIEPRZOWA

3/4 kg. świeżo uwędzonej wieprzowej polędwicy gotować przez 40 minut.

Następnie wyjąć ją z wody, pokroić w grube plastry, i włożyć je do rondla na łyżkę masła.

Następnie posolić ją, wsypać ćwierć łyżeczki papryki i polać szklanką kwaśnej śmietany.

Dusić ją pod przykryciem do miękkości, poczem wydać na stół, odkładając na półmisku ryżem, knedlami z bułki lub kartofli. (Zob. Dodatki do Zup.).

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Wędzona polędwica wieprzowa – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry