ZRAZY ZAWIJANE
3/4 kg. mięsa wołowego (zrazowej) pokroić na plasterki, dokładnie zbić, posolić i popieprzyć, poczem każdy plaster grubo posmarować farszem przyrządzonym w sposób następujący: 5 dk. bułki tartej lub chleba, 1 łyżka masła, 1 pokrajana drobno i uduszona na maśle cebula, szczypta soli i pieprzu, wszystko to dokładnie wymieszać na jednolitą masę i posmarować grubo zrazy.
Następnie zrazy pozwijać w ruloniki, owiązać grubą bawełną i ułożyć w niskim rondlu.
Dodać 2 łyżki masła, trochę drobno pokrojonej cebuli, trochę grzybów, podlać 4 łyżkami zimnej wody i dusić pod pokrywą 2 godziny.
Do zrazów zawijanych można podawać tłuczone kartofle, kaszę gryczaną, lub perłowa.
Zrazy zawijane – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.