Teraz czytane
ZRAZY ZAWIJANE

ZRAZY ZAWIJANE

3/4 kg. mięsa wołowego (zrazowej) pokroić na plasterki, dokładnie zbić, posolić i popieprzyć, poczem każdy plaster grubo posmarować farszem przyrządzonym w sposób następujący: 5 dk. bułki tartej lub chleba, 1 łyżka masła, 1 pokrajana drobno i uduszona na maśle cebula, szczypta soli i pieprzu, wszystko to dokładnie wymieszać na jednolitą masę i posmarować grubo zrazy.

Następnie zrazy pozwijać w ruloniki, owiązać grubą bawełną i ułożyć w niskim rondlu.

Dodać 2 łyżki masła, trochę drobno pokrojonej cebuli, trochę grzybów, podlać 4 łyżkami zimnej wody i dusić pod pokrywą 2 godziny.

Do zrazów zawijanych można podawać tłuczone kartofle, kaszę gryczaną, lub perłowa.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Zrazy zawijane – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry