BARSZCZ MIĘSNY
przez Redakcja ABC Gotowanie
10 lutego 2014
W jednym garnku (1 i 1/2 wody) gotować mięso 1/2 kg. wołowiny wraz a jarzynami, włoszczyzną, burakami. 1/2 kg. buraków, 1/2 ząbka czosnku, 3/4 kg. jarzyn, cebula, pietruszka, 1 dk. grzybków, trochę pieprzu).
Gdy buraki staną się miękkie, wybrać je, utrzeć na tarce lub pokroić w drobne paseczki, włożyć je znów do rosołu. Dodając kwas burakowy (1/2 kg.) jeszcze raz zagotować (około 10 minut na ogniu).
Po zagotowaniu przecedzić i podawać w talerzach lub filiżankach. Osobno podać pierożki z mięsem lub grzybami, albo paszteciki.
Barszcz – Przepis z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.