Idealne jajka na miękko: patenty blogerek

Idealne jajka na miękko: patenty blogerek 1
Każdy ma swój patent na perfekcyjne jajka na miękko, ale warto wypróbować metody sprawdzone przez innych. Przedstawiamy przepisy blogerek, które stworzyły własne patenty na idealne jajka na miękko.

egg-722847_1280

Sposób pierwszy, według autorki bloga Zabawy ze smakiem

Dla kuchenek gazowych:

Do rondelka wlej wodę i zagotuj ją, a następnie włóż do wody jaja uważając, żeby nie pękły – najlepiej zrobić to łyżką. Jaja gotuj przez minutę, a następnie wyłącz gaz i trzymaj je we wrzątku przez 5-6 minut. Po wyjęciu jajka powinny być idealnie ugotowane na miękko. Metoda dotyczy jaj typu L, jeśli są mniejsze, wystarczy trzymać je na kuchence przez 4-5 minut.

Dla wszystkich typów kuchenek:

Do rondla pełnego wody włóż jajka i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Gdy woda zacznie bulgotać, gotuj je jeszcze przez dwie minuty. Po tym czasie wyjmij je z wody schłódź i serwuj. Od siebie dodamy, że większe jaja mogą wymagać trzyminutowego gotowania.

Sposób drugi, według autorki bloga Olga Smile

Jajka tuż przed gotowaniem powinny mieć temperaturę pokojową, co gwarantuje ich właściwe przyrządzenia. Do rondla wlej wodę w ilości odpowiadającej liczbie jaj – Olga radzi, żeby 5 jaj gotować w 2 litrach wody, więc na jedno jajo powinno przypadać około 400 ml (mniej więcej 2 szklanki).

Jajka włóż do wody, zagotuj ją i od tej chwili gotuj przez 3,5 minuty w przypadku małych jaj, 4 minuty dla średnich jaj i 5,5 minuty dla dużych jaj. Po wyjęciu z wody delikatnie schładzamy je po strumieniem bieżącej, zimnej wody.

Sposób trzeci, według Agnieszki Maciąg

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 5

Była gwiazda modelingu spełnia się także jako blogerka skupiona na utrzymywaniu zdrowego trybu życia, dlatego również ma własny przepis na gotowanie jajka na miękko.

Podobnie jak Olga, Agnieszka radzi rozpoczynać gotowanie jaj mających temperaturę pokojową – zbyt zimne jajo szybko pęka przez wzgląd na różnicę temperatur.

Jajko włóż do wody gotującej się na dużym ogniu i trzymaj w niej przez około 4 minuty. Gdy tylko ten czas minie, wyjmij jajko z wrzątku i schłodź w zimnej wodzie.

 

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry