Drożdżówki na cenzurowanym? Zrób własne!
W imię dbałości o żołądki i kondycję najmłodszych, ze szkół zniknęły drożdżówki, czyli jedna z ulubionych przekąsek międzylekcyjnych. Ociekające lukrem i pełne cukru wypieki to rzeczywiście kiepski pomysł na posiłek, dlatego warto robić je samemu i modyfikować zdrowszymi składnikami.
Pełne ziarno
Drożdżówki, zgodnie z nazwą, powstają na bazie ciasta drożdżowego, którego podstawą jest mąka z rozczynem drożdżowym. Smaku pszennej nie zastąpi nic, ale w przepisie warto zastąpić częśc mąki białej pełnoziarnistą, co nie zmieni jego aromatu, ale z pewnością poprawi bilans wartości odżywczych przysmaku.
Zamienniki cukru
Cukier w drożdżówce, zgodnie z zaleceniami ministerstwa zdrowia, można zamienić na miód, przy czym jego dodajemy mniej, ponieważ jest bardziej kaloryczny od cukru. Alternatywą dla cukru może być stewia mająca zaledwie kilka kalorii w 100 gramach, przy zachowaniu mocnej słodkości, choć jej specyficzny posmak może nie przypaść do gustu najmłodszym.
Domowe nadzienia do drożdżówki na bazie owoców można słodzić cukrem brzozowym, czyli ksylitolem. Ma smak i konsystencję cukru, ale około 40 proc. mniej kalorii. Niestety nie można używać go do pieczenia przekąsek, ponieważ drożdże na nim nie wyrastają.
Owoce zamiast dżemu
Same nadzienia zamiast kupnego dżemu czy konfitury warto zastąpić samymi owocami lub powidłami czy dżemami domowej roboty. W ten sposób łatwiej zapanujemy nad ich słodyczą i kalorycznością.
Warzywa w drożdżówce
Drożdżówki to również dobry sposób na przemycenie w cieście… warzyw. Dodatek marchewki lub dyni podkręci kolor i smak drożdżówki, nie odejmując jej mile widzianej słoduczy.
Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na drożdżówki, a także chałkę, dyniową, brioszkę i bułeczki cynamonowe, które możecie wykonać i zmodyfikować zgodnie z naszymi wskazówkami.
Domowe drożdżówki z serem
Domowe jagodzianki
Drożdżówka z dżemem
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Drożdżówki z malinami
Drożdżówki z makiem
Maślane ślimaki z rodzynkami
Chałka
Brioszka dyniowa
Bułeczki cynamonowe