Teraz czytane
CIASTO NA PIEROŻKI DROŻDŻOWE

CIASTO NA PIEROŻKI DROŻDŻOWE

2 łyżki masła utrzeć na pianę, wbijać kolejno 7 żółtek, domieszać szklankę kwaśnej śmietany, 3 dkg. drożdży, rozpuszczonych z odrobiną cukru w mleku, 2 łyżki cukru, skórki cytrynowej i 30 dkg. mąki.

Gdyby ciasto było za wolne można jeszcze trochę mąki dosypać.

Gdy dobrze wymieszane, dodać pianę z 7 białek, delikatnie ciasto z pianą wyrobić i postawić go w ciepłem miejscu, w pobliżu pieca, by podrosło.

Gdy ciasto podrośnie wykrawa się z niego duże kwadraty lub prostokąty, smaruje nadzieniem, zwija w podłużne rożki i kładzie na wysmarowaną masłem blachę.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Piecze się w ciepłym piecu aż ładnie się zrumienią.

Ciasto na pierożki drożdżowe – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry