OMLET FRANCUSKI
Proporcje na omlet dla jednej osoby są następujące: 2 jaja rozbijamy w garnuszku z odrobiną wody.
Rozbite jaja solimy, dosypujemy do nich pół łyżeczki cukru jeśli nakładamy weń konfitury, jeśli jarzynki to cukier zbędny, rozbijamy i wylewamy na patelnię z gorącem masłem.
W czasie smażenia podnosić brzeg do góry, by nieścięte jaja ściekały na spód.
Gdy omlet się zetnie nakładamy konfitur, bądź jakąś jarzynkę (groszek zielony, zielona fasolka strączkowa, świeże grzyby itd.) zawijamy go dokładnie i ostrożnie, by się nie rozwinął przerzucamy na półmisek.
Gdy omlet nadziany jest konfiturami należy go po pudrować mączką cukrowa. Jeśli zaś jarzynką to można go polać zrumienionem masłem.
Omlet francuski – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.