Teraz czytane
KARTOFLE MŁODE

KARTOFLE MŁODE

1 kg. młodych kartofli, oskrobać (nie obierać, gdyż traci; smak i najbardziej odżywcze składniki), obmyć w kilku wodach, zalać do połowy wodą, włożyć dwie gałązki koperku i gotować pod przykryciem.

Należy uwa­żać, by kartofle nie rozgotowały się, raczej mogą się niedogotować i dojść w parze.

Po odcedzeniu postawić je na chwilę pod przykryciem na skraju pieca, poczem wysypać na salaterkę, polać roztopionem masłem i posypać po wierzchu drobniutko usiekaną, świeżą pietruszką lub koprem.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Kartofle młode – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry