Teraz czytane
SZCZUPAK PIECZONY

SZCZUPAK PIECZONY

1 kg. szczupaka oczyścić dokładnie, wypaproszyć, nasolić i włożyć na rozpuszczone na brytfance masło (2—3 łyżek). W czasie pieczenia należy go często polewać masłem.

Po 40—50 minutach, szczupak jest gotów.

Wyjmujemy go ostrożnie na półmisek i posypujemy 2 ugotowanemi na twardo, drobniutko usiekanemi jajami, polewając po wierzchu masłem, w którem się piekł.

Podobnie można też piec i różne inne ryby i posypać po wierzchu jajami.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Szczupak pieczony – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry