Sprawdzone sposoby na gotowanie jajek
Na codzienne śniadanie, rodzinne spotkanie od święta i wielkanocną ucztę – jajka często goszczą na polskim stole, dlatego trzeba wiedzieć, w jaki sposób ugotować je tak, jak chcemy. Przedstawiamy sprawdzone patenty na gotowanie jajek.
Czas gotowania to przede wszystkim kwestia kuchenki i wielkości jaja. Na gazowej jajko ugotuje się szybciej, niż na elektrycznej, a jajko mniejsze należy gotować krócej, niż duże.
Jak długo gotować jajka?
Zakłada się, że w przypadku kuchenki gazowej, gotowanie jajek na miękko zajmuje około 3 minut, przy czym czas liczy się od momentu zagotowania się wody. Po tym czasie białko powinno być lekko ścięte, a żółtko całkowicie płynne. Krótszy czas gotowania sprawi, że zarówno białko, jak i żółtko będą płynne lub półpłynne.
Trzymając jajko w wodzie dłużej, otrzymamy:
- Po 4 minutach – jajko na półtwardo, czyli z mocno ściętym białkiem i żółtkiem na granicy ścięcia.
- Po 5 minutach – jajko typu mollet, czyli z żółtkiem ściętym w połowie
- Po 7 minutach – jajko będzie ugotowane na twardo
Gotowanie jajek nie powinno trwać dłużej niż 10 minut, ponieważ tak długa obróbka zepsuje ich smak.
W przypadku kuchenek elektrycznych, a więc zazwyczaj ceramicznych lub indukcyjnych, do każdej z wartości należy dodać średnio 2 minuty.
Co zrobić, żeby jajko nie pękło podczas gotowania?
Metod jest kilka, więc dla pewności warto wypróbować je wszystkie.
- Jajko przed gotowaniem powinno mieć temperaturę pokojową
- Do gotującej się wody wkładaj je bardzo delikatnie, najlepiej na łyżce
- Sól wsypana do wody z gotującym się jajkiem zapobiegnie wyciekowi białka
- Soda dodana do wody ułatwi zdejmowanie skorupki z jaja
- Pękaniu jaj zapobiega też delikatne nakłuwanie ich na zaokrąglonym czubku – dzięki temu narastające w jajku ciśnienie znajdzie ujście i nie rozsadzi jaja.