Gotowanie dla dzieci: przysmaki, które skuszą niejadka
Na widok brokułów maluch ucieka z kuchni, każde starcie z marchewką kończy się klęską, a cukinia wprawia go w płacz? Nasze przepisy na przekąski pomogą odczarować nielubiane warzywa i dania. Cukinię można ukryć w babeczce, z ogórka zrobić łódkę, a pomidory zaserwować na mini-pizzy.
Serowe szaszłyki
Bogaty w wapń żółty, nietłusty ser to świetna przekąska dla dzieciaków, które na pewno sięgną po nią chętniej, jeśli zaserwujesz go w formie szaszłyków. Kawałki sera, drobne owoce czy plastry ogórka lub marchewki w kształcie gwiazdek i serc na pewno przypadną mu do gustu Do wycinania użyj drobnych foremek do ciastek (foto: www.parenting.com).
Smoothie dla malucha
Dzieciaki nie lubią jogurtów, dżemów czy serków z dużymi kawałkami owoców – wszystko powinno być idealnie gładkie. Smoothie na bazie jogurtu i słodkich owoców powinno zdac egzamin. Do jogurtu (naturalnego lub waniliowego) dodaj garść owoców, zmiksuj i zaserwuj w pucharku z łyżeczką. To świetna alternatywa dla lodów (foto: www.babypregnancycare.com).
Chipsy ze słodkich ziemniaków
maluchy chetnie sięgają po fast foody, więc warto dac im zdrowszą alternatywe. Słodki ziemniak pokrojony w cienkie plastry, skropiony oliwą, posypany solą i włożony do piekarnika zamieni się w pyszne i zdrowe chipsy, bez sztucznych dodatków, tłuszczy trans czy dodatkowej soli (foto: www.parenting.com).
Tortilla a’la pizza
Kolejna zdrowszą alterantywą dla popularnego fast-foodu jest zamiana zwykłej pizzy na tę na bazie tortilii. Wybiesz pełnoziarnisty spód, przygotuj delikatna, pomidoriowa salsę, opsyp ją serem i włóz do piekarniak a kilka minut. Wyjmij w chwili, gdy ser się rozpuści i zrumieni (foto: www.smittenkitchen.com).
Muffinki z pomarańczą i żurawiną
Sekretem ich smaku jest dodatek prawdziwego soku pomarańczowego do ciasta, a zurawina będzie śwuetną alternatywą dla rodzynek, którtych część dzieciaków nie lubi. Przepis znajdziecie tu.
Muffinki z cukinią
W tym cieście nielubiane warzywo przemknie niezauważone, a dodatek brązowego cukru zamiast białego czyni z niego zdrową alternatywę dla słodkich przysmaków. Przepis tu. (foto: www.dishmaps.com).
Brokuły z krakersami
Te wybitnie nielubaine przez dzieciaki warzywałatwiej przemycić do ich menu, jeśli zaserwujesz je z krakersową posypką. Miękkie, ale jędnre brokuly (najleiej ugotowane na parze) umieśc w naczyniu do zapiekania wysmarowanym cienko amsłem. Następnie oprósz je solą, krakersami i cienko startym serem (najlepiej cheddarem). Gotowe danie zapikaj przez około 20 minut (foto: www.indulgy.com)
Marchewki z orzechowym dipem
To opcja dla maluchów bez alergii, która pozwoli im pokochać marchewki. Do warzyw pokrojonych w słupki możesz zrobić oryginalny dip na bazie trzech łyżek masła orzechowego, łyżki miodu oraz kilku kropel olejów z sezamu i soi. Jeśli mikstura jest zbyt gęsta, rozrzedź ją woda, by stała się gładka. W gotowym sosie można zanurzać marchewkowe pałki lub cząstki jabłek. (foto: blog. tinyprints.com).
Ogórkowe łódeczki z jogurtem
Wydrążone ogórki do złudzenia przypominają łódeczki, a gdy wypełnisz je jogurtem i dodasz ogórkowe”’maszty”, żaden maluch się im nie oprze. Do zrobienia nadzienia najlepiej nada się gesty jogurt grecki, który wystarczy doprawić solą, cukrem i odrobiną kuminu (foto: www.keephomesimple.blogspot.com).