GĘŚ LUB KACZKA DUSZONA
Rozkroić gęś lub kaczkę na dwie połowy i na godzinę przed duszeniem nasolić.
Włożyć do rondla 10 dk. pokrojonej słoniny, na słoninę położyć pokrojoną w plastry cebulę i drobno pokrajaną włoszczyznę, na to zaś gęś lub kaczkę. Przykryć rondel pokrywą i dusić gęś na wolnym ogniu.
Po pewnym czasie, gdy sok z gęsi i jarzyn wyparuje, trzeba polewać gęś wodą, by się nie przypaliła.
Gdy mięso jest miękkie, wyjąć gęś z rondla i pokrajać ją na kawałki.
Tymczasem sos z jarzynami, w którym się gęś dusiła, zaprawić karmelem i zaprażką.
Pokrajaną gęś włożyć jeszcze na 15—20 minut do tego sosu, poczem wyjąć na półmisek, obłożyć jarzynkami i oblać sosem.
Gęś lub kaczka duszona – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.