KACZKA PIECZONA
Do pieczenia najlepiej nadaje się młoda, kilkumiesięczna kaczka. Zabijając kaczkę, krew wypuścić do naczynia z octem, żeby nie zastygła i ugotować na niej czerninę (zob. Zupy). Zabitą kaczkę należy powiesić na 2 dni w chłodne miejsce, aby skruszała.
Następnie oskubać ją i wymyć dokładnie, odciąć łapki, skrzydełka i szyję z gardzielą i razem z wątróbką i żołądkiem włożyć je do zupy.
Kaczkę natrzeć od wewnątrz solą zmieszaną z majerankiem, nadziać 1/2 kg. zielonych, nieobranych lecz wytartych czysto jabłek, zaszyć białą nitką i położyć na brytfannę, podłożywszy 3 łyżki masła.
Następnie wsunąć do pieca na 2 godziny, polewając w czasie pieczenia sosem, który z siebie puści.
Gdy kaczka już jest gotowa, należy ją pokroić, przybrać jabłkami, któremi była nadziana i polać sosem, w którym się piekła.
Do kaczki podawać można kartofle, upieczone z nią razem na brytfance, buraczki, kapustę czerwoną albo kompot z jabłek i wiśni lub agrestu.
Kaczka pieczona – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.