GOŁĄBKI PIECZONE
4 tłuste gołębie oskubać, oprawić, wymoczyć, naszpikować gęsto słoninką, obsypać tartą bułeczką i podłożywszy 2 łyżki masła na brytfannę wsunąć do piecyka, polewając często, aby się nie wysuszyły.
Gdy gołąbki już gotowe, wyjąć je, każdy przepołowić, ułożyć na półmisku i oblać tłuszczem, w którym się gołąbki piekły.
Gołąbki można również nadziewać, a farsz do nich przyrządza się w sposób następujący:
Namoczyć w mleku i dobrze wycisnąć 2 małe bułeczki, dodać wątróbki gołębie dobrze usiekane, ugotowane na twardo, usiekane jajko, soli do smaku, trochę drobno usiekanej zielonej pietruszki i odrobinę utłuczonej gałki muszkatołowej i 1 jajo surowe.
Wszystko to dokładnie wymieszać i nadziewać tem gołąbki od strony szyjki, następnie zaś szyjkę zawiązać.
Gołąbki pieczone – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.