GOŁĘBIE W POTRAWCE
przez Redakcja ABC Gotowanie
18 lutego 2014
Oczyścić 4 tłuste gołębie, przepołowić, włożyć do rondla, dodać 5 dk. świeżego masła, wlać 1/2 szklanki rosołu i dusić pod pokrywką na wolnym ogniu, co pewien czas rosołem polewając.
Muszą się tak dusić do miękkości. Gdy są już miękkie, należy je wyjąć, sos pozostawić w rondeiku, dodać doń 2 pokrajane w plastry cebule i 4 pokrajane w cienkie plastry małe jabłka, chwilę pogotować, wlać jeszcze 1/2 szklanki rosołu, sos przecedzić, wcisnąć sok z 1 cytryny, zaprawić 1 szklanką śmietany rozrobioną z 1 łyżeczką mąki, wlać sos z powrotem do rondla, włożyć do niego gołębie i gotować 5—10 minut.
Gołębie w potrawce – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.
Tagi