KIEŁBASA DOMOWA SMAŻONA
3/4 kg. mięsa wieprzowego pokrajać w drobną kostkę lub przepuścić przez maszynkę, dodać 10 dk. słoniny, pokrajanej w paseczki, wsypać soli, przesianego majeranku, trochę pieprzu, trochę angielskiego ziela i drobniutko posiekanego czosnku, wlać 1/3 szklanki przestudzonego rosołu, który ugotować należy na kościach i na odpadkach wieprzowego mięsa.
Mięso z dodatkami dobrze wymieszać i odstawić aa 2 — 3 godziny.
Następnie napchać tą masą kiełbaśnicę, końce mocno obwiązać i włożyć do rondla.
Podłożyć 2 łyżki szmalcu, 1/2 szklanki wody i smażyć na wolnym ogniu, żeby nie popękała.
Po zrumienieniu dodać posiatkowaną cebulę i dusić jeszcze chwilę.
Kiełbasa domowa smażona – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.