KIEŁBASA Z SOSEM
przez Redakcja ABC Gotowanie
17 lutego 2014
1 kg. świeżej kiełbasy wieprzowej umyć, włożyć do rondla i zalać szklanką wina oraz 1/2 litrem wody. Wrzucić 2 pokrajane w plasterki cebule i gotować tak pół godziny.
Oddzielnie przesmażyć 1 łyżkę masła z małą usiekaną cebulką, dosypać 1 łyżkę mąki, rozprowadzić sosem, w którym się gotowała kiełbasa, wlać 1 łyżkę karmelu i trochę octu oraz wsypać łyżkę cukru.
Gdy się zagotuje, wyjąć kiełbasę z rondla, pokrajać w kilkucentymetrowe kawałki i zalać sosem.
Do kiełbasy takiej podaje się kartofle puré, a kiełbasę na półmisku przystraja się korniszonami.
Zobacz również
Kiełbasa z sosem – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.