Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

PIECZEŃ CIELĘCA ZE ŚMIETANĄ

1 1/2 kg. białej cielęciny, sparzyć wrzątkiem, natrzeć solą, naszpikować słoninką (około 15 dk.), skropić sokiem z 1 cytryny i pozostawić na godzinę.

Potem położyć cielęcinę na brytfance, dodać 3 łyżki masła i wsunąć do piecyka.

Na 1/2 godziny przed wydaniem na stół, wlać do cielęciny 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, rozrobionej z 1 łyżką mąki, wsunąć na powrót do pieca, lecz często polewać sosem.

Następnie po 1/2 godzinie cielęcinę wyjąć, pokrajać na plastry, ułożyć na półmisku i podać.

Do takiej cielęciny najlepsza jest świeża zielona sałata lub też czerwona kapusta i smażone kartofle lub knedelki kartoflane.

Pieczeń cielęca ze śmietaną – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *