MÓŻDŻKI SMAŻONE
przez Redakcja ABC Gotowanie
16 lutego 2014
2 cielęce móżdżki oczyścić z błon i żyłek, dobrze wymoczyć, włożyć do garnka, zalać 4 szklankami zimnej wody, osolić, dodać 1 łyżkę octu i ugotować.
Po 20 minutach gotowania odstawić, żeby móżdżki w wodzie wystygły.
Następnie wyjąć je, odcedzić z wody, pokrajać i ukształtować z nich małe kotlety.
Kotlety otoczyć w mące, potem w rozbitem jajku, obsypać tartą bułeczką i zarumienić na gorącem maśle na patelni. Gdy się zrumienią, wsunąć je na 2—3 minuty do pieca, aby w środku nie były surowe.
Podawać móżdżki smażone z cytryną lub z kwaśnym sosem (ob. Sosy).
Móżdżki smażone – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.