Teraz czytane
MAKARON

MAKARON

1/2 kg. pszennej mąki uważnie przesiać i zagnieść z 2 jajkami, posolić i wygnieść na stolnicy, żeby ciasto do rąk nie przylegało.

Następnie należy ciasto cienko rozwałkować i zostawić na stolnicy, żeby przeschło.

Gdy już wyschło dokładnie, obsypać z jednej i z drugiej strony odrobiną mąki, zwinąć w wałeczek, i krajać wszerz ostrym nożem na wąziutkie paseczki.

Kiedy makaron jest już pokrajany, należy go przetrząsnąć na stolnicy.

Przed samem wydaniem na stół wrzucić makaron na wrzącą, posoloną wodę, zamieszać i gotować mniej wiçcej 10 minut.

Zobacz również
Jak stworzyć niesamowity tort leśny mech? 11

Gdy wypływa na wierzch, jest wówczas gotowy, należy go wylać na durszlak, przelać zimną wodą, żeby się nie skleił i gdy dobrze odcieknie, można go podać na stół.

Makaron – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry