Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Ciasto z buraka cukrowego

Ciasto z buraka cukrowego? Coś podobnego! Większość z nas nie użyłaby tego składnika w deserze. A szkoda, bo oryginalny dodatek sprawia, że ciasto staje się wilgotne, świeże i smaczne! Niepowtarzalny smak z pewnością zaskoczy niejednego fana słodkości.

Zbliżający się okres świąteczny jest doskonałą okazją, aby przyrządzić oryginalny deser i zaskoczyć naszych gości. Z dodatkiem orzechów i cynamonu ciasto stanie się iście świąteczne, a za sprawą cukru Diamant idealnie słodkie. Wyjątkowo, w tym roku burak zagości na naszych stołach nie tylko w barszczu! Co więcej przygotowanie ciasta z burakiem cukrowym jest bardzo proste. Tak więc nie musimy się martwić, że podczas świątecznych obowiązków i zawirowań nie wystarczy nam czasu na jego przygotowanie.

Dodatek w formie buraka jest niezwykle intrygujący i może zdziwić niejedną osobę. Jeszcze większą niespodzianką będzie ukrycie przed gośćmi i domownikami co tak naprawdę kryje się w środku. Czy zgadną? Spróbujmy! Diamant podpowiada jak przygotować to oryginalne ciasto z polskiego buraka cukrowego, tego samego, z którego otrzymywany jest popularny, biały cukier Diamant.

Orzechowe ciasto z buraka cukrowego

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanego i startego buraka cukrowego (ok. 170 g)

  • 100 g mieszanych orzechów (np. włoskich, laskowych, nerkowców, ziemnych)

  • 2 jajka

  • 100 g cukru DIAMANT

  • 150 g mąki pszennej

  • 175 ml oleju roślinnego

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Orzechy podprażamy na suchej patelni i miksujemy drobno. Jajka ubijamy z cukrem na jasną puszystą masę. Dalej ubijając, dolewamy powoli olej. Dodajemy orzechy, startego buraka i mieszamy dokładnie. Wsypujemy przesianą wraz z sodą, proszkiem i cynamonem mąkę, dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy (24 cm), wyłożonej od spodu papierem do pieczenia i posmarowanej po bokach masłem. Pieczemy 1 godzinę w 160 st.

Smacznego!

 

Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *