Teraz czytane
Przepis na Dzień Dziecka! Rainbow cake z żelkami

Przepis na Dzień Dziecka! Rainbow cake z żelkami

Przepis na Dzień Dziecka! Rainbow cake z żelkami 11

Bajecznie kolorowy, radosny, pełen śmiechu i pięknych prezentów – taki właśnie jest wymarzony Dzień Dziecka! 1. czerwca zbliża się wielkimi krokami, dlatego tego dnia warto sprawić maluchom wyjątkową niespodziankę. Pysznym ukoronowaniem przyjęcia z okazji Dnia Dziecka lub słodką niespodzianką będzie… tęczowy tort z soczyście owocowymi żelkami Śmiejżelki.

Dzień Dziecka to najsłodszy i najwspanialszy dzień dla wszystkich dzieciaków! Na każdym kroku na maluchów czekają upominki i niespodzianki szykowane przez najbliższych. By tego dnia dziecko poczuło się naprawdę wyjątkowo, przygotujmy coś pysznego, coś naprawdę ekstra! Tęczowy tort tego dnia będzie strzałem w 10! Pięknie wygląda z wierzchu, a po przekrojeniu… wielkie wow! Mnóstwo kolorów, smaków i pyszna zabawa, to gwarancja uśmiechu na twarzy każdego dziecka.

Przepis na Dzień Dziecka! Rainbow cake z żelkami 17

Wspólnie udekorujcie tort! Wystrzałowe i soczyście owocowe żelki Śmiejżelki Sokki Słodki Sad, będą doskonałą i zabawną dekoracją dziecięcego tortu, a także słodką przekąską na stole. Smaki słodkiej maliny, aromatycznej jeżyny, wyrazistej wiśni, intrygującej czarnej porzeczki i apetycznej pary jabłko i gruszka, pozytywnie zaskoczą wszystkie dzieciaki.

Śmiejżelki zaskakują tak samo jak tęczowe wnętrze tortu! Żelki kryją w sobie mięciutkie, rozpływające się w ustach nadzienie i zawierają aż 25% soków owocowych oraz witaminy: E, B6, B12, kwas foliowy, niacynę i kwas pantotenowy. Bez konserwantów i barwników – 100% owocowej przyjemności i kolorowej frajdy dla wszystkich dzieci w dniu ich święta!

Rainbow cake z żelkami

Składniki:

  • 3 opakowania Śmiejżelki Sokki Słodki Sad
  • 220 g masła
  • 220 g cukru
  • 5 białek
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 375 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 350 ml mleka
  • barwniki w żelu: żółty, pomarańczowy, niebieski, zielony, fioletowy i czerwony
  • 500 g mascarpone
  • 500 g śmietanki 36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Masło cukier i cukier waniliowy miksujemy na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodajemy białka.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 15

Mąkę, proszek do pieczenia i sól mieszamy ze sobą. Do masy maślanej dodajemy na przemian trochę suchych składników i mleka, za każdym razem mieszając całość trzepaczką.

Masę na blaty ważymy, rozdzielamy po równo do 6 miseczek i barwimy, dokładnie mieszając barwnik, żeby nie zostały smugi. Masy przelewamy do 6-ciu jednorazowych aluminiowych foremek o średnicy 22 cm. Pieczemy po 3 sztuki jednocześnie w 170 stopniach (termoobieg). Upieczone studzimy i ostrożnie wyciągamy.

Mascarpone, śmietankę i cukier puder ubijamy na sztywny krem. Na paterze układamy pierwszy blat (fioletowy) i smarujemy warstwą kremu. Czynność powtarzamy, układając blaty w kolejności: niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Boki i wierzch tortu również smarujemy kremem. Dekorujemy żelkami. Możemy również resztą kremu udekorować wierzch tortu, za pomocą rękawa cukierniczego i ozdobnej końcówki

Smacznego!

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry