Teraz czytane
Amerykańskie pancakes na królewskie śniadanie

Amerykańskie pancakes na królewskie śniadanie

Amerykańskie pancakes na królewskie śniadanie 11

Cieniutkie, polskie naleśniki wyglądają ja ubogie kuzynki puszystych, grubych pancakes zza wielkiej wody. Podawane w stosiku i oblane syropem klonowym „pankejki” to klasyczna propozycja śniadaniowa rodem z amerykańskiego dinera.

Pancakes to w wolnym tłumaczeniu „ciastka z patelni” i właśnie na słodko smakują najlepiej. W cieście jest wyjątkowo dużo spulchniaczy, dzięki którym pięknie wyrasta, a placki z łatwością utrzymują ciężar dodatków.

Do zrobienia pancakes potrzebujesz:

1,5 szklanki mąki

1 szklanka i 2 łyżki stołowe mleka

1 jajo

4 łyżki roztopionego masła

3 łyżki cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki soli

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 14

1/4 łyżeczki sody

W misce wymieszaj mąkę z cuckrem, proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Następnie, w osobnym naczyniu, roztrzep jajko i dodaj mleko oraz płynne masło. Do składników mokrych dodaj suche i mieszaj do uzyskania jednolitej, niekoniecznie całkowicie gładkiej i gęstej jak śmietana masy.

Pancakes smaż z obu stron na nieprzywierającej patelni, suchej lub muśniętej masłem, do chwili, gdy będą złociste. Ciepłe i ułożone w stosik serwuj z syropem klonowym, miodem, owocami, orzechami bądź masłem orzechowym lub dowolnym przysmakiem, który przypadnie Ci do gustu. Pancakes lubią wszelkie słodkości, więc zachęcamy do eksperymentów, również z nietypowymi połączeniami, takimi jak syrop klonowy i chrupiący boczek. Owoce o zwartej strukturze, takie jak borówki amerykańskie czy jagody, można dodać do samego ciasta i smażyć pankejki z „wkładką”.

Smacznego!

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry